1 Kasım 2010 Pazartesi

Son Şans


Allen Iverson... Kariyerinde bir MVP ödülü, dört sayı krallığı ve daha birçok unvana sahip bir efsane... Oynadığı 914 maçta yakaladığı 26.7 sayı ortalamasıyla, NBA tarihinin maç başına en skorer altıncı oyuncusu olan Iverson, şöhretli transferleriyle ses getiren Beşiktaş yönetiminin son gözdesi.

Basketbolun efsaneleri arasında yer almasına rağmen, eğer işler beklendiği gibi gelişseydi, Amerikan Futbolu’nun büyük bir yıldızı olarak anılıyor olabilirdi Iverson. Zira küçüklüğünde basketbolu yeteri kadar sert bir spor olarak görmeyen AI, geleceği parlak bir quarterback olarak spor dünyasında sahne almıştı.



Ancak 1993 yılında yaşadığı bir olay, Allen Iverson'ın hayatındaki ilk dönüm noktası oldu. Lise üçüncü sınıfta gittiği bir bowling salonunda kavgaya karışan genç Allen, çıktığı mahkemede suçlu bulunarak mahkum oldu. Hapisten çıktıktan sonra liseyi dışarıdan bitiren Iverson, annesinin o zamanki Georgetown Üniversitesi antrenörü John Thompson ile irtibata geçip oğluna bir şans yaratmasıyla seçimini yaptı ve basketbolda karar kıldı. Kendisini 15 yaşında çok zor şartlarda dünyaya getiren annesine iyi bir gelecek sunmak isteyen Iverson için hayata tutunmanın tek yolu basketboldu.

İki yıllık görkemli Georgetown kariyerinin ardından 1996 yılında NBA'e adımını atan Iverson, Philadelphia 76ers formasıyla bir efsane haline geldi. 2001'de ligin en değerli oyuncusu oldu ve takımını finale taşıdı. O dönemde yaşadığı çok ciddi sakatlıklara rağmen sahaya çıkmakta ısrar etmesi, Philadelphia şehrinin simgesi olmasını sağladı.



Iverson Philadelphia'dan ayrıldıktan sonra Denver Nuggets'ta da başarılı oldu. Ardından Detroit Pistons'ta kan uyuşmazlığı yaşadı. Geçtiğimiz sezon şansını bir kez de Memphis Grizzlies'te denedi ancak yedekten gelmeyi kabul etmediği için Memphis seyircisinin önünde tek maça bile çıkmadan şehri terk etti.

Iverson, başarısız Grizzlies macerasının ardından basketbolu bırakma kararı aldığını açıkladı, fakat profesyonel kariyerine başladığı Philadelphia'nın teklifiyle bu kararından vazgeçti.

Özel hayatında da sorunlar yaşayan NBA yıldızı, dört yaşındaki kızının geçirdiği ciddi ve teşhis edilemez hastalığın ardından eşi Tawanna'nın açtığı boşanma davasıyla sarsıldı. Aynı dönemde alkol bağımlılığı ve kumar sorunlarıyla boğuşan Iverson, borcu yüzünden Detroit ve New Jersey'deki kumarhanelerin kara listesine girdi.

Yaz boyunca kendini toparladığını söyleyen 35 yaşındaki yıldız, defalarca NBA'e dönmek istediğini açıklasa da, hiçbir takımdan teklif alamayınca gözünü Amerika dışındaki tekliflere çevirdi. En ciddi teklifse Çin'den geldi. Zira Foshan Dragons yıllık dört milyon dolar öneriyordu. Ancak ABD'ye daha yakın olmak ve daha iyi bir ligde basketbol oynamak istediğini söyleyen Iverson, Çin'den gelen teklifin yarısına, Beşiktaş Cola Turka ile anlaştı.



Bu onun için yepyeni bir başlangıç. Anlaşılan o ki, Iverson'ın Türkiye'ye gelmesinin birinci sebebi para değil. Öyle olsaydı Çin'de oynardı. O tıpkı 17 sene öncesindeki gibi yeniden hayata tutunabilmek için basketbolu ve Beşiktaş Cola Turka'yı kullanmak istiyor. Burada göreceği sevgi onu hayata döndürecektir. Hem de bu sefer annesi için değil, beş çocuğu için. Iverson, belki dev bütçeli bütçeli rakipleri karşısında Beşiktaş'ı şampiyon yapamayacak. Ancak o “efsane” statüsüne erişirken de hiç şampiyon olmamıştı ki...

Not: Bu yazı 30 Ekim tarihli Milliyet Gazetesi için yazılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder