13 Ocak 2012 Cuma

Ayna dinleyen Clippers taraftarı?


Son günlerde "NBA maçında Ayna şarkısı çalınmış, ne mutlu" tarzında nidaları sosyal medyada görmek mümkün. Evet, Los Angeles Clippers'ın Ersan İlyasova'nın takımı Milwaukee Bucks'ı ağırladığı maçta Türk şarkıları çalındı ve Ayna'nın Ceylan şarkısıyla yapılan dans da bunlardan biriydi. Ortada dolaşan, haberlere konu olan video gerçek.

Bu kadar sıkışık bir fikstür varken, Oakland yöresindeki insanların Milwaukee maçına ilgi göstermeyeceğini hesaplayan Warriors yönetimi akıllı bir hamleyle California'daki Türkleri hedeflemiş ve Ersan İlyasova'yı görmek için bilet alabilecek Türklerin sayısını artırabilmek için "Türk gecesi" düzenlemiş. Hatta ev sahibi Blake Griffin Türk Gecesi'nde bizim Ersan'a pek de misafirperver davranmamıştı.

Ancak bu yeni ve Türklere has bir uygulama değil. NBA'de bu bir pazarlama taktiği olarak sık sık kullanılır. Hatta güzel de bir makale var bununla ilgili. Birkaç örneğini vermek gerekirse Filipin gecesiİran gecesiAsya gecesi ve Polonya gecesi gibi özel programlar vardır. O yüzden bunu doğru değerlendirmek gerek. Mevzuyla ilgili en güzel sözü Kaan abi söylemişti. Yazıyı internette bulamadım ama kitapta vardı: "NBA cebinizdeki son kuruşun peşinde!"

10 Ocak 2012 Salı

Kim bu Adam Morrison?


Adam Morrison, NCAA kariyerinde bir fenomene dönüşmüştü. Nasıl dönüşmesin ki? Son yılında 28.1 sayı ortalaması tutturarak NCAA sayı kralı olmuş ve JJ Redick ile birlikte yılın oyuncusu seçilmişti. Beyaz, uzun boylu, uzun saçlı, bıyıklı, olağanüstü bir skorer ve iyi de bir şutör olunca, Adam Morrison’ı Larry Bird ile aynı cümlede kullanmaya başladı tüm Amerika. Yanlış bir benzetmeydi ve beklentileri çok yukarı çekti. NBA’deki kariyeri iki kelimeyle özetlenebilir: hayal kırıklığı.

Kült bir NCAA figürüyken, bir NBA fiyaskosu haline gelmek kolayca kaldırılabilecek durum değil. O, şimdi bunun altından kalkmaya çalışıyor.

2006 Draftı’nda üçüncü sıradan seçilmenin getirdiği baskıyı ilk sezonunda kaldırmakta zorlanan Morrison, kariyerinin ikinci sezonu başlarken ön çapraz bağ sakatlığı yaşadı ve bir yılı tedaviyle geçirdi. Michael Jordan’ın seçimi olarak Charlotte Bobcats’e gitmesi Jordan’ın daha önceki yöneticilik fiyaskolarından “Kwame Brown” ile kıyaslanmasına sebep oldu. Sanki işler yeterince kötüye gitmiyormuş gibi, bir de hiç anlaşamadığı Larry Brown ile çalışmak zorunda kaldı. Aralarındaki iletişim felaketti. Derken üçüncü yılının ortasında Los Angeles Lakers’ta oynama şansı elde etti. Takasın baş aktörlerinden biri değildi, ancak Lakers hâlâ onun skor yeteneğinin takıma katkı sağlayabileceğini düşünerek, düşük riskli bir transfer yaptı. İki yıl üst üste şampiyon olan kadrodaydı. Ancak 2010 playoff’unda iki maçta toplam 13 dakika oynaması, kadronun ne kadar önemsiz bir parçası olduğunun bir göstergesiydi. Çaylak kontratı bittiğinde Adam Morrison kendine bir yol çizmek zorundaydı. Kısa bir süre Wizards denemesi oldu, ancak kulüp onu serbest bıraktı.

Lokavtın ilan edilmesiyle birlikte, Morrison şansını Avrupa’da denemek istedi. Kızılyıldız’da Svetislav Peşiç gibi usta bir antrenörle çalışma fırsatı buldu. Adriyatik Ligi’nde daha ilk maçında Hemofarm’a karşı 23 sayı atarak nasıl bir skorer olduğunu gösterdi. Sadece üç sayı atabildiği ve hayal kırıklığıyla geçen Buducnost maçı sonrası Euroleague takımı Union Olimpija’ya karşı 30 sayıyla patladı. Kusursuz orta mesafe şutları, perdeden çıkıp çembere gitmesi, geriye çekilerek attığı basketler, daha önce pek göstermediği dripling yeteneğiyle Adam Morrison geri dönmüştü. Sekiz maç sonra lokavt bitti ve bir kez daha NBA’de şansını denemek istedi. Hâlâ kolej günlerinin hatrına, takımlar ona şans verdiler. Ancak pozisyonunda NBA’de çok daha güçlü ve atletik savunmacılar yer aldığından, çok da verimli olamadı. Yaş 27 olunca, potansiyelden başka şeyler göstermek zorundasınız. İşte JJ Redick... Üç sayı uzmanı ve daha iyi bir savunmacı haline gelmeseydi, NBA’de kendine yer bulması zordu. Morrison çok büyük bir skorer, ancak keskin nişancı olmadığı için NBA’de uzun bir kariyere sahip olamadı.

Bu noktada Beşiktaş devreye girdi. Ergin Ataman, Marcelus Kemp’in sakatlığı sonrasında skorer arıyordu. Morrison’ı transfer etmek, sadece bu açıdan bile harika bir hamle.

Adam Morrison’ın kazanma hırsı en üst düzeyde. Bazen delilik seviyesini aşacak kadar sinirlenebiliyor, ancak bunu diyabet hastalığına da bağlayabiliriz. Bazen maç sırasında molada kendisine insülin iğnesi yapmak zorunda kalabiliyor. Ancak bu basketbolunu etkilemiyor. Eli ısındığında her takıma karşı 30-40 sayı atabilecek potansiyele sahip. Taraftarla arasında kısa sürede büyük bağ kuruyor ve Beşiktaş taraftarının ona aşık olacağından eminim. Sahaya çıktığı anda mücadelesi %99 olmaz. Savunması iyi değildir, ancak çabalar.

Her ne olursa olsun, Morrison bir kolej efsanesi. Suyun diğer yakasındaki basketbolu kıyısından köşesinden takip eden herkesin izlemek isteyeceği birisi. Eğer kimya tutar ve kendine uygun ortamı bulursa, kısa sürede özel seyircisi olacaktır.

9 Ocak 2012 Pazartesi

Leonard'ın fırsatı


Kawhi Leonard, lotaryanın son sırasına kadar düştüğünde San Antonio Spurs yönetimi bu fırsatı kaçırmak istemedi. Sıra Indiana Pacers'taydı ve Spurs, San Diego State'li bu yeteneği almak için sıkı bir pazarlığa girdi. Doğru hamleler yapmasıyla bilinen San Antonio, Leonard'ı kadroya katabilmek için çok değerli bir parçayı, George Hill'i Indiana'ya göndermek zorunda kaldı. Gecenin sürpriz hamlelerinden biriydi bu.

NCAA'i çok takip etmeyenler için Leonard, 2.01 boyunda olmasına karşın 2.21 kulaç uzunluğuna sahip, ellerinin uzunluğu 25, genişliği 29 cm. olan doğa harikası bir insandan ibaretti. Oyununu çok bilmeyenler ona Sun Ming Ming muamelesi yapsa da, Spurs Leonard'ın yeteneklerine aşık olmuştu bir kere. Üst düzey atletik yeteneklerini savunmada kullanabilen, en üst seviyede ribaund yeteneklerine sahip, enerjik bir oyuncu Kawhi Leonard. Buna karşın şut atamıyor ve Spurs sisteminde şut atamayan forvetlerin yeri yok. Ancak Gregg Popovich, onu yeteneklerine göre kullanmanın bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.

Çaylak oyuncu, dün geceki Oklahoma City Thunder maçının üçüncü çeyreğinde antrenör Popovich'ten şöyle bir direktif almış Jeff McDonald'ın haberine göre:
"Kawhi, şimdi oyuna giriyorsun ve ligin sayı kralını tutuyorsun. Ve oyundan da çıkmıyorsun." 
Bu konuşma, Popovich'in bireysel iletişim başarısı. Çaylak oyuncunun kafasında oluşabilecek "hata yaparsam çıkarım" düşüncesini silmekle kalmıyor ve çok önemli bir görev verdiğini vurgulayarak takımın önemli bir parçası hissetmesini sağlıyor. O antrenörlük başarısı. Maç boyunca Durant karşısında fena iş çıkarmadı Leonard. Peki bu şampiyonluk kovalayan takımda önemli bir rol oyuncusu olmasına yeter mi? Henüz cevap yok.

Leonard'ın daha önemli bir oyuncu olabilmesi için kendisini ne yönde geliştirmesi gerekiyor? Bunun cevabı belli: Daha iyi şut atması lazım. KL, geçen sene NCAA seviyesinde (üç sayı çizgisinin 6.32m uzakta olduğu ligden bahsediyorum) %29.1 isabetle üçlük attı. NBA'de (7.24m) ise bu rakam şu ana kadar 2/11. Yüzdenin düşüklüğü beklendiği gibi, ancak bu kadar felaket bir şutörün tüm şutlarının sadece %44'ünü yarım dairenin içinden (%68 isabetle) kullanmış olması endişe verici.

Leonard şutlarının %56'lık bölümünde (ki buna boyalı alan ve orta mesafe şutları da dahil) %30 civarında bir yüzde yakalıyor. Rakamlarla kafası karışan olduysa, kısaca bu çocuk şut atamamasına rağmen atmakta ısrar ediyor. Biraz da sistemin getirdiği zorunluluktan.

Kawhi Leonard şutu olmadan da bir takıma katkı yapabilir. Ancak yine de kendini geliştirmesi gerekiyor. Eğer vücuduna biraz daha kas kütlesi eklerse, Leonard savunma zekâsıyla dört numaralar karşısında da durabilir. Henüz NBA seviyesinde bunu görmedik, ancak NCAA'de zaman zaman dört numara oynadığı da olmuştu.

Kawhi Leonard şu anki haliyle Gerald Wallace'ın Sacramento'daki günlerini anımsatıyor. Henüz 90 doğumlu, önünde çok uzun zaman var. Eğer akıllı bir kariyer planlaması yaparsa ligin önemli oyuncularından biri olacak.

8 Ocak 2012 Pazar

Şaban Genişyürek


Kahraman mı istiyorsunuz, alın size. Ailesi yıllardır Karşıyaka'nın mahallelerinden Şemikler'de oturuyormuş. Karşıyaka'yı iyi bilenler bilir, o bölgede Bulgaristan-Makedonya göçmenleri yoğun olarak oturur. Karşıyaka'nın merkezi değil, ancak kalbidir, ciğeridir orası. Şaban hâlâ Şemiklerli Şaban, orada ailesiyle yaşıyor. Parayı bulunca Mavişehir'e falan da taşınmamış. Arabası bile yokmuş söylediğine göre. Geçen sene beğenilmeyip bonservisle Çorumspor'a gönderilmiş, çok iyi oynamasına karşın takıma dönmüş. Sene başında kahramanlık yapsın diye Milan'dan getirilen Dominic Adiyiah'ın gölgesinde kimse onu umursamamış bile. Dört hafta dakika bile göremedikten sonra şans gelince, futbol oynamaya başlamış. Top kontrolü, sezgisi, son vuruşu, vücut dengesi muazzam. Her yerinden golcülük akıyor. Ben Şehmus Özer'den beri Karşıyaka formasını giyen bu kadar verimli bir golcü görmedim. İnşallah bu oyununu sürdürür. Cihan Yılmaz ile birlikte performansını da artıracağını düşünüyorum. Yürü be çocuk!

KSK TV ekibi bu sezonki gollerinden bir video yapmış. İzlemenizi tavsiye ediyorum.

Dinlemek lazım #6

Eric Clapton-Get Lost

Lise yıllarımızın ilk dönemiydi çıktığında. Güzel hatıralar...