9 Ocak 2012 Pazartesi

Leonard'ın fırsatı


Kawhi Leonard, lotaryanın son sırasına kadar düştüğünde San Antonio Spurs yönetimi bu fırsatı kaçırmak istemedi. Sıra Indiana Pacers'taydı ve Spurs, San Diego State'li bu yeteneği almak için sıkı bir pazarlığa girdi. Doğru hamleler yapmasıyla bilinen San Antonio, Leonard'ı kadroya katabilmek için çok değerli bir parçayı, George Hill'i Indiana'ya göndermek zorunda kaldı. Gecenin sürpriz hamlelerinden biriydi bu.

NCAA'i çok takip etmeyenler için Leonard, 2.01 boyunda olmasına karşın 2.21 kulaç uzunluğuna sahip, ellerinin uzunluğu 25, genişliği 29 cm. olan doğa harikası bir insandan ibaretti. Oyununu çok bilmeyenler ona Sun Ming Ming muamelesi yapsa da, Spurs Leonard'ın yeteneklerine aşık olmuştu bir kere. Üst düzey atletik yeteneklerini savunmada kullanabilen, en üst seviyede ribaund yeteneklerine sahip, enerjik bir oyuncu Kawhi Leonard. Buna karşın şut atamıyor ve Spurs sisteminde şut atamayan forvetlerin yeri yok. Ancak Gregg Popovich, onu yeteneklerine göre kullanmanın bir yolunu bulmuş gibi görünüyor.

Çaylak oyuncu, dün geceki Oklahoma City Thunder maçının üçüncü çeyreğinde antrenör Popovich'ten şöyle bir direktif almış Jeff McDonald'ın haberine göre:
"Kawhi, şimdi oyuna giriyorsun ve ligin sayı kralını tutuyorsun. Ve oyundan da çıkmıyorsun." 
Bu konuşma, Popovich'in bireysel iletişim başarısı. Çaylak oyuncunun kafasında oluşabilecek "hata yaparsam çıkarım" düşüncesini silmekle kalmıyor ve çok önemli bir görev verdiğini vurgulayarak takımın önemli bir parçası hissetmesini sağlıyor. O antrenörlük başarısı. Maç boyunca Durant karşısında fena iş çıkarmadı Leonard. Peki bu şampiyonluk kovalayan takımda önemli bir rol oyuncusu olmasına yeter mi? Henüz cevap yok.

Leonard'ın daha önemli bir oyuncu olabilmesi için kendisini ne yönde geliştirmesi gerekiyor? Bunun cevabı belli: Daha iyi şut atması lazım. KL, geçen sene NCAA seviyesinde (üç sayı çizgisinin 6.32m uzakta olduğu ligden bahsediyorum) %29.1 isabetle üçlük attı. NBA'de (7.24m) ise bu rakam şu ana kadar 2/11. Yüzdenin düşüklüğü beklendiği gibi, ancak bu kadar felaket bir şutörün tüm şutlarının sadece %44'ünü yarım dairenin içinden (%68 isabetle) kullanmış olması endişe verici.

Leonard şutlarının %56'lık bölümünde (ki buna boyalı alan ve orta mesafe şutları da dahil) %30 civarında bir yüzde yakalıyor. Rakamlarla kafası karışan olduysa, kısaca bu çocuk şut atamamasına rağmen atmakta ısrar ediyor. Biraz da sistemin getirdiği zorunluluktan.

Kawhi Leonard şutu olmadan da bir takıma katkı yapabilir. Ancak yine de kendini geliştirmesi gerekiyor. Eğer vücuduna biraz daha kas kütlesi eklerse, Leonard savunma zekâsıyla dört numaralar karşısında da durabilir. Henüz NBA seviyesinde bunu görmedik, ancak NCAA'de zaman zaman dört numara oynadığı da olmuştu.

Kawhi Leonard şu anki haliyle Gerald Wallace'ın Sacramento'daki günlerini anımsatıyor. Henüz 90 doğumlu, önünde çok uzun zaman var. Eğer akıllı bir kariyer planlaması yaparsa ligin önemli oyuncularından biri olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder