16 Kasım 2010 Salı

Caferağa'da Bir Gün

Foto: Altyapibasket.com
Bugün RadyoBasket ekibi olarak Caferağa'da Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen'in genç takımlarının maçındaydık. Orkun Çolakoğlu, Kaan Kural, Caner Eler'le birlikte altyapı wikipedia'sı Oğuz Yenihayat'ı yanımıza alarak gençleri görmek istedik. Açıkçası Efes Pilsen'in yıldız takım kadrosuyla çıkması  maçın farklı bitmesine (110-54) sebep oldu ancak heyecan verici birkaç oyuncu izledik.

Toplamak gerekirse,
Erbil Eroğlu: Saha görüşü ve bu seviye için üst düzeyde bir fiziği var. Maçın farklı gitmesi bazen göze hoş gelen hareket yapmak uğruna biraz top kaybetmesine sebep oldu ancak Neven Spahija'nın neden onu sık sık A Takım'a aldığı açık. Şafak Edge ve Uğur Can Öğüt'ün yanında onun da anılması gerekiyor.

Kerem Hotiç: Çok iyi bir şutör olduğu kesin. Çok rahat sayı üretebiliyor. Saha içinde rahat görünmesi hem iyi, hem kötü olarak algılanabilir. Biz tabii ki iyi kısmından bakıyoruz.

Berkay Candan: Tüm ekibi en çok etkileyen isimdi. Müthiş bir fiziği var bir kere. Çok yönlü, oyun konsantrasyonu üst düzeyde ve saha içinde yaptıklarıyla doğal lider. Nazar değmesin, çalışmaya devam etsin. Kesinlikle üst düzey bir oyuncu olabilecek parıltıya sahip. Pozisyonu kısa forvet.

Metecan Birsen: Hakkında o kadar çok olumlu şey duydum ki, maça giderken beklentilerim yüksekti. Daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Fakat o boyda (2.04) bir oyun kurucu görmek tabii ki insanı heyecanlandırıyor. Gelişimini yakından takip edeceğim.

Berk Uğurlu: O da 1996 doğumlu. Fizik olarak abilerinin yanında küçük kalıyor, ancak saha görüşü ve pas yeteneği muazzam. Konuşmak için erken, ancak iyi bir oyun kurucu olabileceğini gösterdi. İzlemesi keyif verdi.

Efes Pilsen
Ne yazık ki Efes Pilsen genç takım antrenörünün genel olarak oyunculara yapıcı bir tavrı olduğunu düşünmüyorum. Hata yapan saniyesinde kenara gelirken, oyuncuların özgüvenlerine zarar verecek uyarılar geldi kenardan. Hocanın tarzıdır, bir bildiği vardır tabii ki. Birçok altyapı maçında da bu tarz şeylerle karşılaşıldığını biliyorum, ancak bu bana biraz fazla geldi. O yüzden Efes'teki oyuncuları değerlendirirken bu çerçeveden bakmak lazım.

Berk Demir: Fiziği ilk bakışta dikkat çekiyor. Temastan kaçması dikkat çekti ama net bir orta mesafe şutu var. Kısa listeme aldım, yakından izleyeceğim.

Cedi Osman: "Jedi Knight" lakabını aldı bile bizden. Çok aktif, rahatça çembere gidebiliyor ve iyi bir skorer. Gelecek için Efeslilerin umutlanması için önemli bir sebep.

5 yorum:

  1. metecan'ın henüz 15-16 yaşında olduğunu yani daha bayaa uzayacağını düşünürsek tabiki oyun kurucu olması mümkün değil. 3-4 numara oynayacaktır ilerleyen dönemlerde. ancak hidayet gibi bu seviyelerde oyun kurucu olarak da oynaması top hakimiyetinin yüksek olması anlamına gelecektır ve hidayette gördüğümüz gibi oynadığı pozisyonda kendisine büyük avantaj sağlayacaktır...

    YanıtlaSil
  2. Erbil, A-takımda aldığı kısa sürelerde çok tedirgin görüldü, mesela Can Maxim'in ilk süre almaya başladığı günlerdeki rahatlığı onda yok. Potaya çok fazla bakmayı düşünmemesi en önemli handikabı gibi duruyor. Ayrıca kolları kısa, artık üst düzey guardlar için rakip oyun kurucuyu sindirecek baskılı savunma mutlaka olması gereken bir özellik. Erbil'in fizik yapısı bu açıdan sorunlu gibi geliyor bana.
    Kerem, perdelerden faydalanıp, topu eline aldığında dengeli ve çabuk biçimde yüzünü potaya dönme kabiliyeti, ayak hareketlerinin çabukluğu, ve top elindeyken koordinasyon yeteneği İbo'yu andırıyor bana.
    Berkay, bence artık A takım düzeyinde zaman zaman oynamalı. Gelişimi için ihtiyacı olan fizik olarak güçleneceği, sertliğin tadını alıp, itiş kakışa gireceği bir üst düzeyde sınanmak.

    YanıtlaSil
  3. Caferağa'nın sosislileri var mı hala acaba? Kadıköy Anadolu'da okurken okulu kırdığımızda direk soluğu aldığım yerlerden biriydi Caferağa. Uzun zamandır da gidemedim. Ne maç varsa izlerdik 90'larda. Vaybe özlemişim.

    YanıtlaSil
  4. Erbil Eroğlu çok potansiyelli bi oyuncu orası açık ama 93 doğumlulara bakarsak onun tarzında birçok oyuncu görebiliriz.Erbil Eroğlu zamanında bu kada fizikli değildi ama Fenerbahçe'yle A takıma çıktığından beri gerçekten fizik olrak çok güçlendi.Çok sert ve güzel paslar atabiliyor.Ama şutları çok yetersiz.

    Kerem Hotiç ise bundna 2 yıl önce attığı klasik şutlarsan fazlasını yapabiliyordu.İçeri penetre üzerine pas ama zaman geçtikçe kilo aldı ve repertuarı azaldı.Buda onun içn bi dezvantaj.Ama şutunu çok geliştirdi gerçekten de ceza şutlarını atmayı ihmal etmiyor.

    Berk Uğurlu ise bildiğimiz saf yetenek , gerçekten çok yetenekli abilerine karşı çok iyi top getiriyor hatta ben ilk koç onu guard olarak oynattığını şaşaırdım ama şaşkınlığım hemen giderildi.İzlemesi de keyifli bi oyuncu.İkili sıkıştırmalarda sorumluluk almayıda ihmal etmiyor.İleride 15 yıl hayranı oluruz benden söylemesi.(Bende 97'liyim bu arada)

    Metecan hakkında söylenecek o kadar çok şey varki aslında.Shada ki duruşu çok yernde yetenekleri var ama sorumluluk almayı pek sevmiyor.İş hayatında çok saygılı birisi.Ahım şahım bi yeteneği olduğunu düşünmeyenlerdenim özellikle de savunma da yetersiz kalabiliyor.Ama boyu çok iyi şuan Fenerbahçe'de de oynayınca büyük bi avantaj oluyor.Bi uzuna göre boyunun uzun olması çok çok iyi özellikle top hakimiyeti de var ve atletik.Yolu açık olsun...

    YanıtlaSil
  5. metecan hakkın da ılk baslarda cok sey duydum fakat gercekten beklenen seyı gostermıyo cok pasif bir oyuncu

    YanıtlaSil