2 Kasım 2010 Salı

Mike Conley ve 45 milyon


Mike Conley lige geleli üç sene oldu. Bu onun NBA seviyesinde herhangi bir takımda ilk beş başlayamayacağını anlamak için yeterli bir süre. Atlet babasının genlerinden gelen bir hızı var, fakat bu bile onun TJ Ford, Ty Lawson ya da Speedy Claxton gibi bir oyun kurucu olmasına yetmiyor. Bu üçünün de yedek olduğunu hatırlatmaya gerek yok herhalde.

2010-11, aslında Mike Conley'nin kariyeri için belirleyici sezon olacaktı. Kontrat yılında göstereceği performansın, Memphis Grizzlies'in gelecek için vereceği kararı etkilemesi gerekiyordu. Ancak öyle olmadı. Memphis Grizzlies yönetimi, daha sezonun ilk günlerinde Mike Conley'ye 5 yıl için 45 milyon dolarlık bir sözleşme verdi. 45 milyon dolar!

Sonuçta Conley sözleşmesini uzatmasaydı sınırlı serbest kalacaktı. Peki ona 45 milyon dolar verecek takım çıkar mıydı? Belki Minnesota Timberwolves. O da ligin en kötü yönetilen takımı olduğundan...

Conley geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında fena olmayan bir oyun ortaya koydu. Marc Gasol ve Zach Randolph gibi savunmanın dengesini pota altına çeken iki uzun sayesinde dışarıda daha rahat şut imkanı buldu ve üç sayı yüzdesini artırdı. Ayrıca daha çok faul almaya başlamıştı. Ancak işin bir de müdafaa kısmı var.

Conley savunmada o kadar kötü ki, bunu telafi edebilmek için hücumda çok ekstra işler yapması gerekiyor. Ne uzman bir üçlükçü, ne maç başına 8-10 serbest atış kullanacak kadar delici, ne Tony Parker gibi bir boyalı alan bitiricisi, ne de Jose Calderon kadar iyi bir pasör. Ve 45 milyon dolar kazanacak!

Böylelikle daha önce Rudy Gay'ye 84 milyon dolar ödeyen Memhpis Grizzlies, bu yaz takımın en iyi dördüncü ve beşinci oyuncularına toplamda 129 milyon dolar bağlamış oldu. Üstelik takımın en iyi üç oyuncusundan ikisi Marc Gasol ve Zach Randolph'un kontratları bu yaz bitiyor. Gelecek sezon da OJ Mayo'nun da yeni mukavele alması lazım. Gay 84, Conley 45 aldıysa, üçünün de maksimum kontrat istemeye yüzü olacaktır.

Bu imzanın tek sevindirici yönü, oyuncular birliğinin elinin güçlenecek olması. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri esnasında “takımlar kâr etmiyor” diyen takım sahiplerine söyleyecek bir sözü oldu oyuncuların. Acaba lokavt mı daha önce gelir, grev mi?

Ne dersiniz, Conley'nin kontratına aşırı mı tepki veriyorum acaba? Sizin düşünceleriniz neler?

12 yorum:

  1. abi bence kirli işler dönüyo enbieyde. demedi deme yakında çıkar konusu.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle haklısınız,

    Böyle bir kontrat alabilmesinde acaba buradan göremediğimiz, takımın bulunduğu şehirdeki bir olumlu havanın etkisi olmuş olabilir mi diye düşünüyorum.

    Ama yine de tarihin en kötü kontratı olamayacağını düşünüyorum.

    Mesela,
    DeSagana Diop (4 yıl için, $26.8 milyon)
    2.1 pts, 3.8 rbn, 1,1 blk

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum, memphis yeni New York olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
    Ayrıca Mike Conley'in oyun zekası sıfır, Nba 2k10 oyununun yapımcılarının bile gözünden kaçmamış oyunda sürekli backcourt violation yapıyor :)

    YanıtlaSil
  4. Opucukle kandiricakmis Wallece Mayoyu. Gasoluda artik "Bak abinin hayatini kurtardim,seninkini de kurtaririm" diyerek

    YanıtlaSil
  5. o sokağa atılan 45 milyonun 500biniyle beni tutsunlar, ekonomisini toparlayayım, nba şampiyonu yapayım memphisi

    YanıtlaSil
  6. basketbolcu olup nba'e kapağı atasım geldi. ne güzel iş ya.

    YanıtlaSil
  7. 3 yıllığına 15-20 civarı önerirdim bu adama en fazla. 5 yıl 45 milyonluk kontrat çok abartılı...

    YanıtlaSil
  8. Conley'in kontratı yüksek ama Memphis onun gelişeceğine inandığı için bu kontratı verdi diye düşünüyorum.23 yaşında olduğunu düşünürsek, böyle bir ihtimalin varlığını yadsıyamayız ama gelişme göstermezse kontrat elde patlar. Bu sezona da iyi başladığı ortada 8,5 asist ve 3,5 top çalma ortalamaları çok etkileyici ama devamını görmek lazım.

    Gay konusunda sana katılmıyorum, en azından takımın en iyi 4. oyuncusu demek , haksızlık olmuş. O da henüz 24 yaşında ve gelişmeye açık, çok büyük bir gelişme göstermese bile 22 - 6 - 3,5 gibi bir ortalamayı tutturacaktır. Böyle bir üretim, 84 mio kontratı hak eder (yani nba'in şu andaki koşullarında.)

    YanıtlaSil
  9. Sizi bu mesleğe başladığınızdan beri takip ediyorum. Anlattığınız birçok maçı ve sunduğunuz(veya katıldığınız) bir çok programı takip ettim. Blogunuzu ve twitter hesabınızı da sürekli takip ediyorum. Yani az çok biliyorum nba'le ilgili ne kdar bilgili ve uzman olduğunuzu.

    Ancak şunu belirtmeliyim ki Gay'e Memphis'in en iyi 4. oyuncusu demenize inanamadım. Hatta yanlış okuduğumu düşünüp birkaç kere okudum o kısmı. Haklısınız aldığı kontrat çok fazla ama takımın en iyi 4. oyuncusu yorumunuza katılmam mümkün değil. Memphis kenardan çok katkı alamasa da birbirini tamamlayan oyunculardan oluşan ve takım oyunu oynayan bir düzene sahip. İlk beşteki her oyuncunun hücum yükünü üstlendiği maçlar oluyor ancak skor genelde dengeli. Oyun kurucu conley olabilir ancak mayo ve gasol'ün de hücum organizasyonuna ciddi katkıları var ve topu döndürerek doğru adamı bulmaya yönelik oynuyorlar. Herkes üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Randolph bile egolarını ve sürekli top kullanma arzusunu bir kenara bırakıp bu düzene ayak uydurdu(Şaka gibi aslında, önceden deseler hadi canım der geçerdim!). Kısacası Gay'in potansiyel ve kontrat olarak takımın en önemli yıldızı olmasına rağmen öne çıkmamasını ve sizin tarafınızdan takımın en önemli 4. oyuncusu olarak görülmesini de buna bağlıyorum...

    YanıtlaSil
  10. Çağın Neftçi5 Kasım 2010 05:43

    Kesinlikle katılıyorum Conley şuan itibariyle 45 milyonu hakeden bir oyuncu değil ancak Memphis'in düzeninde fena işlemiyor dediğiniz gibi geçen sezonun 2. yarısında iyi performans sergiledi. Yaşı da bu kontratta etkili tabi. Marbury'nin yakın tarihte 21 milyon civarı bir kontrat aldığını ve bunun gibi birçok fiyaskoyu düşünürsek ben artık normal karşılamaya başladım böyle kontratları.

    YanıtlaSil
  11. Gay hakkında ki söyleminize bende şaşırmak durumundayım. Şu anda takımın birinci skor opsiyonu ve azımsanmayacak derecede başarılı bence. Tamam bir nba takımını üst seviyelere taşıyacak bir oyuncu değil ama nba ortamında bu günlerde o kontrat gay için idea gibi duruyor. Hadi biraz fazla denebilir ama o kadar abartılı bi para değil bence özelliklede r.lewis aklıma geldikçe. Asıl konuya gelecek olursak conley en azından kontrat alıp yatanlardan olmadığını gösterdi şimdiye kadar ki oyunuyla. bende o parayı vermem ona ama kurulmuş bi düzeni bozmak istemeyen memphis yönetiminin bu hatayı bile bile yaptıklarını düşünüyorum. bakalım conley nasıl bir gelişim gösterecek? Bir de benim fikrim bu; O.J.Mayo'dan hiç bi zaman istenen verimi alamayacaklarını bildiklerinden onu takımda tutmama kararı aldılar o yüzden onun kontratını hiç düşünmüyorlar. Akıllıca bencede

    YanıtlaSil
  12. Aylar geçti,Gay sakatlandı iş Conley'in üzerine kaldı.Bana kalırsa Gay kadar olmasa da onu aratmamaya çalıştı.Savunma yapmadı fakat gerekli yerlerde hata da yapmadı.İyi de götürüyor şu an sanki.En azından bu yıl 9 milyon doların hepsini haketi.Gelecek yıl ne getirir bilinmez.

    YanıtlaSil