25 Ağustos 2010 Çarşamba

Rondo Neden Yok?


“Rajon'un yetenekleriyle ilgisi yok, takımın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduk. Uluslararası basketbol NBA'den çok farklı. İyi bir rotasyon yakaladık ve özellikle sahada aynı anda şut atamayan iki oyuncuyu tutmamaya çalışıyoruz. Tabii fiziksel olarak kuvvetli olmamız da lazım.”

Bu sözler Mike Krzyzewski'ye ait. Rajon Rondo'nun takımdan neden kesildiğini açıklıyor kendince. Ancak kafa karıştıran bir açıklama da Jerry Colangelo'dan geldi.

“Rajon bize gelip bazı ailevi sorunlar yüzünden takımdan ayrılmak istediğini söyledi.” diyor Colangelo.

Birbirinden farklı açıklamalar. Bu noktada Rondo'nun İspanya maçından sonra ESPN.com'dan Chris Sheridan'a yaptığı açıklamaları da hatırlamak lazım: “Bu maçta oynamadıysam takımdan kesilmek üzereyim.” Sadece bu bilgilerle, Rondo'nun “Beni kovamazsınız, istifa ediyorum” dediği düşünülebilir. Fakat biraz daha araştırma yapılırsa, durumun daha derin olduğu ortaya çıkıyor.


Rajon Rondo'nun çok sevdiği dayısı iki hafta önce vefat etti ve o zamandan beri RR kendini toparlamışa benzemiyordu. Duygularını paylaşmayı seven bir karakteri yok, ancak sahada bile “Benim ne işim var burada” dercesine bir hali vardı Rondo'nun. Anlaşılabilir bir şekilde Türkiye'ye gelmek istememiş olabilir.

Gerçi vefat öncesinde de çok verimli olduğu söylenemez Rondo'nun. İlk mavi-beyaz maçından beri Amerika'nın en zayıf ismiydi. İsteksiz, saha içinde ne yapacağını bilmeyen ve FIBA basketbolunda takıma çok büyük katkı veremeyecek bir oyuncu görünümündeydi. Bu bile Krzyzewski'nin açıklamalarını anlaşılabilir kılmaz. Kaldı ki RR, her zaman ABD'nin savunmada baskısını başlatacak, sebep olduğu top kayıplarıyla hızlı hücumları yönetecek isim olma görevini üstlenebilirdi.

Her ne kadar kocaman adamlar tarafından milli takım formasını giyilip, büyük bayraklar altında şaşaalı törenlerle icra edilse de, basketbol alt tarafı bir oyun.

Coach K buna göre davranıp zor bir dönem geçiren Rondo'ya karşı biraz daha hoşgörülü yaklaşabilirdi. Böyle bir durumda Rondo'nun teknik eksiklerinden bahsetmek de ne oluyor?

9 yorum:

  1. Uzun vaadede belki katkıda sağlayabilir bu olay Rondo'ya , tıpkı Chris Paul örneğindeki olduğu gibi...

    YanıtlaSil
  2. Abd'de uzunlar hariç her hangi bir oyuncunun gitmesi fark yaratmaz diye düşünüyorum. Sonuçta her oyuncunun alternatifi olan bir kadroya sahipler. Peki ya kim kesilmeliydi? Onur biricik

    YanıtlaSil
  3. Daha iyi oldu playoof serisinde ki performansın %5 ni bile gösteremicek gibi duruyordu. Ama şuda var ki gönderilicekler arasında sıralama yapılsa ilk sıraya konulmaz şahsi fikrim.

    YanıtlaSil
  4. Pierce gibi, Garnett gibi, Ray Allen gibi, Sheed gibi adamları sırtında taşıyarak taa nba finallerine getiren adam, bu çömez abd takımını da altın madalyaya taşırdı, şimdi işleri zor, hatta zordan da öte gerçeği söylemek gerekirse.

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş . :)

    Çok saçma bir tercih olmuş . Kaan kuralla sizinde dediğiniz gibi topa baskı yapan en iyi oyuncusuydu Amerikanın ve savunma direncini 1 vites daha arttırıyordu . Ancak hücumdaki verimsizliği aşikardı ilk maçtan beri ama saçma bir karar olmuş . Sonuçta son 3 sezonun 2 sinde NBA Final patentli bir oyuncu RR .

    YanıtlaSil
  6. özellikle bu seneki celtics performansından sonra her şeye rağmen onu Türkiye'de izlemek isterdik,tarihin en az yıldızlı şampiyonasını gerçekleştireceğiz galiba...

    YanıtlaSil
  7. Bence konferans finali ve üstü oynayan takımların oyuncuları milli takıma çağırılmamalı.Hatta nba yönetimi bunu kural olarak bile koyabilir.100 maçın üstünde oynayan bir takımın oyuncusu diğer oyunculara göre çok daha kırılgan olur.Oyun konsantrasyonundan daha önce çıkar.Rondo bu sene playoff oynamasaydı belkide bu sorunları daha hızlı aşacaktı.

    YanıtlaSil
  8. tamam rondo bu konuda çok iyi de bütün kadro topa baskı yapabilecek yeteneğe sahip. coach k'nin de dediklerinden anlaşılacağı üzere şutu olan isimleri düşünüyolar. rondo'nun varlığı savunmada fark yaratsa da şüphesiz ki hücumda zorlayacaktır abd'yi. ama rondo'nun yokluğu savunmada abd'yi fazla zorlamaz çünkü westbrook da, rose da sağlam fizikleriyle o baskıyı yapabilirler. rondo kadar iyi olmasa da... tercih meselesi bence bu, eleştirilecek bir yönü yok.

    YanıtlaSil
  9. kafaca iyi bir Rondo olsaydı turnuvaya büyük renk katardı...Sadece ABD değil...

    YanıtlaSil