21 Temmuz 2011 Perşembe

Spor Tarihinde Bugün





NOT: Spor Tarihinde Bugün, NTV SPOR'da Coşkun Çelik'in hazrıladığı güzel bir program. İzleyici olarak bizim kanalın en sevdiğim kısımlarından biri. Coşkun Çelik yıllık izindeyken nöbeti devralmak bana düştü. Onun kadar olamasa da kendimizce bir şeyler karalıyoruz.  21 Temmuz - 1 Ağustos arasında nöbet bende, sonra alıştığınız kaleme geri dönecek Spor Tarihinde Bugün.


21 Temmuz 1957
Amerika Açık’ı kazanan ilk siyah kadın Althea Gibson

Venüs ve Serena Williams'ın başarıları, kadın tenisinde siyahi sporcuların zirvesi olarak gösterilebilir. Ancak her siyahi sporcu Williams kardeşler kadar şanslı değildi. ABD'de ırk ayrımının zirve yaptığı 1950'li yıllarda, Althea Gibson öncü olup arkasından gelenler için büyük fedakârlıklar yaptı. Gibson'ın kariyerinin zirvesi, 21 Temmuz 1957'ydi. Martin Luther King'in "bir hayalim var" konuşmasını yapmasından altı sene önce, Gibson kendi hayalini gerçekleştirmişti. Gibson, 21 Temmuz 1957'de, şimdilerde Amerika Açık olarak bilinen Amerika Şampiyonası'nı kazanan ilk siyahi sporcu oldu. Bir anda tüm basının ilgisini üzerine çekmişti.

Tenisi bıraktıktan sonra müzik sektörüne atıldı Althea Gibson. Ünlü basketbol takımı Harlem Gezginleri'yle birlikte turnelere katılıp, kariyerine eğlence sektöründe devam etti. Gibson; 1971 yılında, 44 yaşındayken tenise geri dönme kararı aldı. Fakat fiziksel yetersizlikleri yüzünden eski performansını sahaya yansıtamadı ve kısa süre sonra yeniden sporu bıraktı.

1992 yılında ağır bir felç geçiren Althea Gibson, 2003 yılında 76 yaşındayken hayata gözlerini yumdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder