22 Temmuz 2011 Cuma

Spor Tarihinde Bugün




NOT: Spor Tarihinde Bugün, NTV SPOR'da Coşkun Çelik'in hazrıladığı güzel bir program. İzleyici olarak bizim kanalın en sevdiğim kısımlarından biri. Coşkun Çelik yıllık izindeyken nöbeti devralmak bana düştü. Onun kadar olamasa da kendimizce bir şeyler karalıyoruz.  21 Temmuz - 1 Ağustos arasında nöbet bende, sonra alıştığınız kaleme geri dönecek Spor Tarihinde Bugün.


22 Temmuz 1894
Tarihin ilk motor yarışı Paris-Rouen Grand Prix


Juan Manuel Fangio, Ayrton Senna ve Michael Schumacher gibi yıldızları çıkaran Formula 1’in temelleri bundan tam 117 yıl önce atıldı. Günümüzde yüz milyonlarca kişiyi ekran başına kilitleyen motor yarışlarının ortaya çıkış amacı spordan çok üreticilerin daha çok otomobil satabilmesiydi.

22 Temmuz 1894’te bir Paris gazetesi Le Petit Journal, tarihteki ilk motor yarışını organize etti. Paris ve Rouen arasında 128 kilometrelik parkur, Porte Maillot’dan başlayıp Bois de Boulogne’da bitti. Yarışı kazanan Kont Jules-Albert de Dion, 6 saat 48 dakikalık derecesiyle birinciliği elde etti. Günümüzün F1 araçları saatte

300 kilometre hızın üzerine çıkabiliyor. Ancak 1894’teki yarışı kazanan Jules-Albert, saatte ortalama 19 kilometre hızla giderek birinciliği elde etti. Jules-Albert, ikinci olan Georges Lemaître’in üç buçuk dakika önünde finişe ulaştı.

Markalar klasmanındaysa yarışın iki kazananı, Peugeot ve Panhard oldu. Araçlar hız, yol hakimiyeti ve güvenlik kriterleri üzerinden değerlendirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder