28 Temmuz 2010 Çarşamba

McClaren'ın hikayesi...

(Mayıs 2010'da GOL programı için yazıldı)



Klasik başarı hikayelerinden pek bir farkı yok aslında Steve McClaren’ın kariyer yolculuğunun. Sıfırdan başladığı kariyerinde; sessiz, derinden ama planlı bir çalışmanın getirdiği başarıyla gelen ani yükseliş, sonrasında dibe vuruş ve yeniden doğuş öyküsüne sahip İngiliz teknik adam.

1995 yılında Premier League’e çıkan Derby County’de tecrübeli menajer Jim Smith’in yardımcılığını yapan McClaren,  Manchester United’ın patronu Alex Ferguson tarafından keşfedildi. 38 yaşındaki McClaren, futbol camiasında o kadar tanınmayan bir isimdi ki, zamanın United başkanı basın toplantısında onun adını Steve McClaridge olarak telaffuz etmişti.

Fakat bilimsel yöntemlere inanan ve futbol antrenörlüğünün yeniliklerini yakından takip eden genç teknik adamın bu piyasada kendini tanıtması uzun sürmedi. Daha ilk yılında Kırmızı Şeytanlar’ın üç kupa kazanmasını sağlayan teknik ekibin bir parçası olan McClaren, 2000 yılında Peter Taylor’ın yardımcısı olarak İngiltere Milli Takımı’nda da çalışmaya başladı. 2001 yılında Bryan Robson’dan sonra Middlesbrough’da birinci adam olma şansını yakalayan McClaren, 2004’te Boro’ya Lig Kupası’nı kazandırdı.

Ertesi sezon UEFA Kupası’nda son 16’ya kalan Middlesbrough, şimdilerde Beşiktaş formasını terleten Rodrigo Tello’nun da oynadığı Sporting’e elendi. Portekiz takımının finale kadar yükselmesi, belki de McClaren’ın ekibinin tek tesellisiydi.

2005-06 sezonunda UEFA Kupası’nda Middlesbrough fırtınası esti. Kırmızı-beyazlılar çeyrek finalde Basel, yarı finalde Steaua Bükreş karşısındaki geri dönüşleriyle inanılmazı başardı ve finale çıktı. Finalde Sevilla’ya mağlup olsa da, Middlesbrough gönüllerin şampiyonluğu apoletini kazandı.



2006 Dünya Kupası’ndaki başarısızlığın sonrasında İngiltere Milli Takımı’nın başına geçti Steve McClaren. Yetenekli çalıştırıcının bu önemli, ancak bir o kadar da yıpratıcı göreve geldiğinde ilk icraatlerinden biri David Beckham’ı kadro dışı bırakmak oldu. İngiltere’nin Hırvatistan’a yenilip Euro 2008’e gidememesi, McClaren’ın biletinin kesilmesine sebep oldu.

Kısa bir süre televizyon yorumculuğu yaptıktan sonra, Steve McClaren, Hollanda’nın yolunu tuttu ve 160 bin nüfuslu Enskedey şehrinin takımı Twente’nin başına geçti. 49 yaşındaki teknik adam, neredeyse bir mucizeyi gerçekleştirdi ve Ajax, PSV, Feyenoord ve son yıllarda büyük atılım yapan AZ Alkmaar gibi takımların önünde kulübe ilk şampiyonluğunu yaşattı.

Steve McClaren’in adı bu başarı sonrasında yine birçok önemli takımla anılmaya başladı. Bakalım İngiliz teknik adam, yeni bir maceraya mı atılacak, yoksa Twente ile Middlesbrough’da kaldığı yerden devam edip Avrupa Kupaları’nda bir başarı mı kovalayacak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder