24 Eylül 2010 Cuma

Iverson Beşiktaş'a Gelir Mi?



Önce haber:


Allen Iverson...

Kariyerinde bir MVP ödülü, dört sayı krallığı ve daha birçok unvana sahip bir efsane...

NBA tarihinin en büyük skorerlerinden biri olan Iverson'un adı, bugünlerde Beşiktaş Cola Turka ile anılıyor. Futbolda Ricardo Quaresma ve Guti transferleriyle ses getiren siyah-beyazlı kulüp, serbest oyuncu konumundaki yıldıza resmi transfer teklifi götürdü.

Philadelphia 76ers, Denver Nuggets’taki başarılı kariyerinin ardından Detroit Pistons’ta tutunamamış, şansını bir kez de Memphis Grizzlies’te denemiş, ancak yedekten gelmeyi kabul etmediği için Memphis seyircisinin önünde tek maça bile çıkmadan şehri terk etmişti.

Iverson, başarısız Grizzlies macerasının ardından basketbolu bırakma kararı aldığını açıklamış, fakat profesyonel kariyerine başladığı Philadelphia’nın teklifiyle bu kararından vazgeçmişti.

NBA tarihinin en büyük skorerlerinden biri olan Iverson, dört yaşındaki kızının geçirdiği ciddi hastalığın ardından eşi Tawanna’nın açtığı boşanma davasıyla sarsıldı. Aynı dönemde alkol bağımlılığı ve kumar sorunlarıyla boğuşan Iverson, borcu yüzünden Detroit ve New Jersey’deki kumarhanelerin kara listesine girmişti.

Yaz boyunca kendini toparladığını söyleyen 35 yaşındaki yıldız, defalarca NBA’e dönmek istediğini açıklasa da, hiçbir takımdan teklif alamayınca gözünü Avrupa ve Çin’e çevirdi. Çin Basketbol Ligi’nde yer alan Fujian Xunxin takımı, geçtiğimiz günlerde Iverson’a dört milyon dolarlık bir teklif sundu. Üstelik bu teklif, iki sene önce Çin’de forması en çok satılan oyuncular listesinde sekizinci sırada bulunan Iverson’a kontratı haricinde sponsorluk fırsatları da tanıyordu.

Ancak kariyeri boyunca sadece NBA’deki kontratlarından 155 milyon dolara yakın para kazanan Iverson, dört milyon dolarlık teklifi az bulduğu gerekçesiyle geri çevirdi. Yıldız oyuncunun sadece Çin’de talipleri yok. Beko Basketbol Ligi’nde mücadele eden Beşiktaş Cola Turka da, Allen Iverson’ın peşinde. Siyah-beyazlılar, Iverson’ın kapısını 1,5 milyon doları garanti olmak üzere iki milyon dolarlık bir teklifle çaldı.

Çin’den gelen dört milyon dolarlık teklifi reddeden yıldız oyuncunun bu teklifi nasıl karşılayacağıysa merak konusu.


Şimdi yorum: 
  • Öncelikle Beşiktaş Cola Turka ya da bir başkası... Buraya gelme ihtimali bile Türkiye'deki basketbol potansiyelinin artması açısından insanı heyecanlandırıyor. 
  • Fakat gerçekçi olmak lazım. Çin'den bu kadar büyük bir teklifi reddetmiş Iverson'ı Türkiye'ye gelmeye ikna edebilmek için çok daha yüksek paraları önermek lazım. Kilit nokta para, ne kadar yükselirse Beşiktaş'ın şansı o kadar artar.
  • Tabii Beşiktaş'ın son yıllarda oyuncularına maaş ödeme konusunda ciddi sorunlar yaşadığını da unutmamak gerek. Bütçe yükseldi herhalde.
  • Yine de Beşiktaş yönetiminde olsam, Iverson'ı ikna edebilmek için taraftarın Khalid El-Amin'e gösterdiği sevginin, Guti ve Quaresma'ya hazırlanan karşılama töreninin videolarını gönderirim. Belli mi olur, bu kadar tutkulu taraftarı görmek paranın önünde bile yer alabilir. 
  • Çin'de pazar çok büyük ama Iverson'ın Reebok'la ömür boyu kontratı bulunduğunu unutmamak lazım. Yani Shaquille O'Neal'dan Yelena Isinbayeva'ya, Jose Calderon'dan Andreas Thorkildsen'e şöhretli oyunculara sponsor olmasıyla ünlü Li Ning gibi bir spor üreticisi firmasıyla imzalayamaz. Sponsorluk işini değerlendirirken bunu da hatırlamak gerek.
  • Bu işin diğer taraflardan o kadar çok getirisi var ki, teknik açıdan konuşmayı gereksiz buluyorum ama eklemek lazım. Beşiktaş bu sene şampiyonluğa oynayan bir kadroya sahip değil, Iverson'ın gelmesi de bunu değiştirmeyecek. Ancak tüm maçlarda tribünler tıklım tıklım dolar, biletler de şimdi olduğundan iki kat ücrete satılır. Başta ABD olmak üzere tüm dünyada Beşiktaş haberi çıkar. Bunun garantisini veririm en fazla. 

14 yorum:

  1. AI3'ü Akatlar'da izleme fikri bile insanı heyecanlandırıyor..umarım başkanımız elini cebine atar ve kadromuza yaşayan efsaneyi katarız..

    YanıtlaSil
  2. koca iverson çin'deki o teklifi kabul etmemişken ,beşiktaş'ın haluk yıldırım'ın ücretini bile ödeyemediğini düşünürsek türkiye'yi alternatifler arasına alacağını sanmıyorum.

    ama yönetim sırf bu transfer için insiyatif almayı düşündüyse sayın ismail şenol'un dediği gibi guti q7 el amin kullanılarak bu transfer gerçekleşebilir.

    yine de benim fikrim imkansız olduğu yönünde.

    YanıtlaSil
  3. imkansız bi olay . gelirse anca fb yada efes alabilir onu . beşiktaş euroleague de bile yok ne iverson'ı ya :D

    YanıtlaSil
  4. 2milyonluk teklif komik olmuş.
    yıllardır pınarın sponsorluğunda ne ölen ne gülen karşıyakaya bi şirket iverson için sponsor olsun,yapalım 5-6 milyonluk bi teklif getirelim ozaman iversonu.
    bu sezon karşıyaka arena'da, lig+playoff+eurochallange cup ta yaklaşık 25 maç oynuyacağımızı düşünürsek,sadece lig maçlarında ortalama 3bin seyirciye oynayan ksk,bu transferle her maçını bu rakamın en az 2 misline oynar.böylece transfer bedelinin yarısı zaten biletlerden karşılanmış olur.
    ama iversonun ilk maçında o salona en az 10bin kişi girer ve hepbir ağızdan omuzomuza yaparsa,aynı anda zıplayan ve hayvan gibi bağıran 10bin kişiyi gören iverson direk soyunma odasına kaçabilir.
    adam yıllardır,oturup sosisli yiyen ve son çeyrekte 'defence' diye tempo tutan bi seyirci kitlesinden böyle bi ortama düşerse ne düşünür bilemem.

    YanıtlaSil
  5. @adsız
    ayrıca sıfatsızsın, ne diyeyim sana.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. gelmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum çünkü sonuçta İverson'ın şu an önceliği para sponsor gelirleri harici 4 milyon doları kabul etmeyen İverson'a Beşiktaş'ın en az 5 vermesi lazım ki bu da çok zor... ama keşke gelse

    YanıtlaSil
  8. Bleacher Report'ta Çin'deki teklifi kültürel farklılıkları bahane ederek reddettiği yazıyor.Iverson'ı İstanbul'a getirmek için bence Türkiye'de oynayan ve alem yapan Amerikalıları araya sokmak lazım. Bir de Sergen Yalçın'ın NTV deki "futbolcular ve gece hayatı" konulu programını altyazılarla göndersinler AI'a. Gelir atar işte üç basket. AI da BJK'ya geliyorsa zaten, parasını verelim Kobe de gelsin.

    YanıtlaSil
  9. e ben demiştim: http://bumacevdeizlenir.blogspot.com/2009/11/iverson-kartal-oldu.html

    YanıtlaSil
  10. Beşiktaş isterse parasını verebilir Iverson'ın, umarım vermez o ayrı. Zamanında değinmiştim(http://sonhucum.blogspot.com/2010/06/ricardo-quaresma-ve-besiktas-jimnastik.html), tüm parayı futbola yatırıp basketçilerin maaşlarını ödememek zaten rezillik, bir de takıma Iverson gelir de diğerlerinin maaşı ödenmezse söylenebilecek kelime kalmaz. Iverson transferi gerçekleşse tüm dünya 15 dakikalığına da olsa Beşiktaş'ı tanır, ancak basketbol şubesindeki rezillikler düzelmediği sürece LeBron'ın bile gelmesini istemem(O da çok istiyordu o ayrı)

    YanıtlaSil
  11. gerçekçi hedefler ve bu hedeflere uygun oyuncular lazım. her sene bilmem kaç kere oyuncular paralarını alamadıkları için idmana çıkmıyor, oyuncular ekonomik nedenlerden dolayı takımı bırakıyor. böyle bi durumda iverson'a teklif götürürsen komik duruma düşersin. gerçi bu şovenistlerden de anca bu beklenir zaten..

    YanıtlaSil
  12. "Şovenizm, herhangi bir şeye olan aşırı, nedenli veya nedensiz oluşan bağlılıktır. Sıklıkla karşı gruba olan nefret ve kötü niyet duygularını da beraberinde getirir. Aşırı milliyetçi ve yurtsever bir düşüncedir."

    Güzel bir heyecan elbette ama ben iverson'a milyon dolarlar döküp de o parayı çıkarabileceklerini sanmıyorum. Şimdi "her maça gideriz, öyle yaparız, böyle yaparız" diyenlerin heyecanlarına aldanmamak gerek.

    YanıtlaSil
  13. Yahoo Sports'un konuyla ilgili haberi:
    http://sports.yahoo.com/nba/news;_ylt=AkwCbds6mot_I6DHRHy05AS8vLYF?slug=ys-iversonturkey101110

    YanıtlaSil
  14. imkansızcılara selam olsun.

    YanıtlaSil