30 Temmuz 2010 Cuma

Olimpiyat ve FIBA

Luol Deng

2012 Olimpiyat Oyunları Londra’da düzenlenecek. Ancak bu bile, Büyük Britanya basketbolunun olimpiyatta temsil edileceği anlamına gelmiyor.

FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann son yaptığı açıklamada “Tabii ki ev sahibi katılmayı hak ediyor, ancak İngiltere’nin olimpiyat sonrasındaki planlarını da bilmek istiyoruz” demiş.

2006 yılından bu yana Büyük Britanya adıyla mücadele eden basketbol takımı, dünya sıralamasında ilk 50’nin dışında yer alıyor. Baumann, FIBA sıralamasının 58. basamağında kendine yer bulan Büyük Britanya’nın basketbola olan ilgisinin olimpiyat sonrasında da devam etmesini istiyor.

Büyük Britanya’da Luol Deng ve Ben Gordon gibi önemli yıldızlar bulunuyor. Ancak Gordon, sakatlığı sebebiyle milli takımdan affını istemişti. Baumann, yıldız oyuncuların takımda yer alacaklarını beyan etmelerinin önemli olduğunu söylüyor.

FIBA’nın bazı gri noktaları var ve “wild card” tarzı saçma uygulamalar da bunlara dahil. FIBA’nın kriterleri net olarak belli değil. Hangi ülke, neye dayanarak bu organizasyona özel davetiye alıyor, bilinmiyor. Bu da dedikodulara yol açıyor ve FIBA’nın prestij kaybetmesine sebep oluyor.

Al Horford
Örneğin Beko’nun Dünya Basketbol Şampiyonası’na sponsor olduğunu duyurduğu basın toplantısında Baumann’a “wild card” kriterlerinin ne olduğunu sorduğumuz zaman aldığımız cevap “Bir kıtaya ikiden fazla wild card vermeyeceğiz” olmuştu.

Sonucu biliyorsunuz. Baumann dediğini yapmadı. Aynı kıtada bulunan Rusya, Almanya ve Litvanya’nın yanı sıra Lübnan, Türkiye’ye davetiyeyle gelmişti. (Hatırlatalım: Rusya’da Kirilenko, Almanya’da Nowitzki, Litvanya’da Lavrinoviç kardeşler yok.) Halbuki ben Al Horford, Charlie Villanueva, Francisco Garcia ve hatta Trevor Ariza'lı Dominik Cumhuriyeti'ni burada izlemek isterdim. Onlar da gelmeyi çok istiyorlardı. Neden davetiye alamadıklarını bilmiyoruz.

Baumann şimdi çıkıp açık açık İngiltere’yi “ya Deng ve Gordon’ı gelmeye ikna edersiniz, ya da ev sahipliği yaptığınız olimpiyatta basketbolu tribünden izlersiniz” diye tehdit ediyor.

İngiltere için olimpiyat önemli bir fırsat. Eğer ada basketbolu ileride bir yerlere gelecekse, bu olimpiyatla başlayacak. Acaba bay Baumann, olimpiyatta Büyük Britanya’nın olimpiyatta basketbol oynamasına fırsat vermeden o ülkeleri nasıl kazanmayı planlıyor?

Yoksa öyle bir kaygısı yok mu?

2 yorum:

  1. Nedir bu basketbolun bu başkanlardan çektiği!

    YanıtlaSil
  2. Yönetimde kulis faaliyetlerinin en çok olduğu spor dallarından birisidir basketbol.. Bunu bizim milli takımda Predzic olayında da yakından gördük.

    YanıtlaSil