28 Temmuz 2011 Perşembe

Spor Tarihinde Bugün


NOT: Spor Tarihinde Bugün, NTV SPOR'da Coşkun Çelik'in hazrıladığı güzel bir program. İzleyici olarak bizim kanalın en sevdiğim kısımlarından biri. Coşkun Çelik yıllık izindeyken nöbeti devralmak bana düştü. Onun kadar olamasa da kendimizce bir şeyler karalıyoruz. 21 Temmuz - 1 Ağustos arasında nöbet bende, sonra alıştığınız kaleme geri dönecek Spor Tarihinde Bugün.



28 Temmuz 2001
Ian Thorpe’un altı altın madalyası

FINA, 2001 Dünya Su Oyunları Şampiyonası’nda 800 metre serbest yüzmeyi de yarışmalara ekleme kararı aldığında, dönemin en formda yüzücüsü Ian Thorpe için yeni bir hedef belirmişti.

Japonya’ya yedi altın madalya gibi imkânsız bir hedefle gidiyordu Avustralyalı yıldız. İlk gün 400 metre serbest ve 4x100 metre serbest bayrak yarışında yer alacaktı Ian Thorpe. Müthiş bir son 50 metre yüzerek 400 metrede yeni bir rekor kırdı. 4x100 metre bayrakta suya üçüncü giren Thorpe, yine altın madalyayla çıktı. 800 metre finalinde dünya rekoru kırarken, 200 metrede Olimpiyatta geçildiği Van den Hoogenband ile yarışıyordu. Strateji değiştiren Thorpe, son 50 metrede tempo artırarak dünya rekoru kırdı ve dördüncü dünya şampiyonluğunu kazandı. 100 metre serbestte kariyerinin en iyi derecesini yapmasına rağmen dördüncü sırayı elde etti ve kürsü dışı kaldı.

4 x 200 metrede dünya rekoruyla beşinci altınını kazanan Thorpe, 100 metrenin rövanşını 28 Temmuz 2001’de aldı. 4 x 100 metre bayrakta favori ABD’yi geçen Avustralya takımı bir altın daha kazandı. Bu da Ian Thorpe’u dünya şampiyonaları tarihinde altı altın madalya kazanan ilk sporcu yaptı. Yıllar sonra Michael Phelps’in sekiz altın madalyalı olimpiyatı onun önüne geçse de, Avustralyalı Ian Thorpe’un yaptıkları unutulmazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder