5 Ağustos 2010 Perşembe

Shaq & Boston Birlikteliği


10 yıl önce herkesin gıptayla baktığı Shaquille O’Neal, şimdi bir görev adamı kimliğine büründü. Zamanın hızla geçtiği daha net nasıl anlatılabilir ki? Boston Celtics, Shaq transferiyle büyük bir paket aldı. O paketin ambalajı açıldığında yeşillere olumlu ve olumsuz birçok etkisi olacak.

Kabul etmesi zor ama öncelikle Shaq, Boston Celtics’in markalaşmış savunmasına zarar verecek bir oyuncu. Tom Thibodeau’nun yarattığı ve bu sezon Lawrence Frank ile devam edecek Celtics savunma geleneği, adam değiştirme ve yardım temellerine dayandığı için uzunların sürekli hareket halinde olmasını gerektiriyor. Shaq’ın iyi zamanlarında bile pick&roll savunmasında sorun yaşadı. Kocaoğlan işin müdafaa kısmında Celtics’in ritmini bozacak gibi görünüyor.

Tabii O’Neal’ın savunmada olumlu yaptığı işler de var. Örneğin 38 yaşında olmasına karşın hâlâ ligin bire birdeki iyi savunmacılarından biri. Dwight Howard’ın arkasında durabilecek kuvvete ve kudrete sahip. Ayrıca Shaq, ribaund konusunda ligin en kötü takımlarından biri olan Boston’a bu alanda da katkı verecektir.


Savunma kısmından hücuma dönüldüğü zaman, Shaquille O’Neal’ın hücumda hâlâ çift haneli sayı üretimi yapabilecek bir potansiyele sahip olduğu görülüyor. Bu noktada şöyle bir sorun var: Boston’ın sistemindeki pivot Kendrick Perkins, verimli olmak için topa ihtiyaç duymayan, hücumda sayı üretmekten çok diğerlerine perde yapma görevini üstlenen bir uzun. Shaq, Perkins’in yaptığı o kirli işleri yapamaz. Ancak maçın kısa bir bölümünde çembere yakın, sırtı dönük hücum edip yüksek yüzdeyle hücum eder ve ikili sıkıştırmaları üzerine çekebilir. Bu ikisi de Boston Celtics’in cephanesinde olmayan silahlar. İçeride bir tehdit olması Ray Allen, Paul Pierce, Nate Robinson ve Von Wafer gibi skorerlerin daha rahat şut imkânı bulacakları anlamına geliyor.

Tabii ki işin bir de rotasyon yönü var. Perkins sakatlığı sebebiyle sezonu açamayacak ve müzmin sakat Jermaine O’Neal’ın da ne kadar sağlıklı kalacağı yönünde bir garanti yok. Shaq rotasyona ekstradan bir adam kazandıracak. Semih gibi genç bir oyuncuya yapacağı katkı da cabası.

Veteran minimum kontratıyla iki yıl için 2 milyon 704 bin 362 dolar alacak Shaq. Görev adamı olmayı kabullenmiş, kazanmak isteyen ve kazanmayı bilen bir basketbolcu olarak Boston’a farklı bir hava katacak. Ayrıca Shaq her zaman Doc Rivers’a olan saygısından bahseder. Kocaoğlan’ın saygı duyduğu antrenörlerle (Phil Jackson, Pat Riley) nasıl çalıştığı ortada.

Kâğıt üzerinde eksileri artılarından fazla olsa da, son bölümde bahsedilen “ölçülemeyen değerler” yüzünden Shaq-Boston birlikteliği olumlu sonuçlar verecek gibi. Her ne olursa olsun, Shaq’ı hâlâ ana sahnede görmek kadar keyiflisi yok.

 
 

2 yorum:

  1. Bir soru soracağım.Makale son derece güzel ve açıklayıcı olmuş fakat Celtics koçu çok tecrübeli bir kişi.Saniye ihlalini yansıtmamak için sahaya atladığı günleri unutmadık.Burada bir sorum olacak.Biz Celtics koçu olsak Perkins mi yoksa Shaq'ı mı ilk 5te oyuna alırdık ? Neden alırdık ?

    Ben Perkins'i alırdım.Shaq perde yapma vs. bakımından kötü bir oyuncu.Reboundları almamalarının nedenleri ise oyuncuların reboundlara olan ilgisizliği.Koçlarının o konu üzerinde pota altı oyuncularına iyi bir eğitim vermesi gerekiyor.Gerçekten yetenekli pivotlara sahip çünkü...

    Ayrıca Garnett-Perkins çok iyi ikili oyunlar çıkarıyorlar pota altında.Shaq'la bu durum nasıl değişir ?

    İsmail abi sorularım özellikle sana :)

    YanıtlaSil
  2. Celtics'i çocukluğumdan beri seven ve takip eden biri olarak şunu söyleyebilirim ki, bu takım diğerlerinden farklı ve C's tarihine en azından playoff'larda uyan bir kimyaya sahip. Rasheed Wallace'ın bile playoff'larda, normal sezonun aksine inanılmaz ciddi ve Jail Blazers :) günlerini hatırlatan saha içi performansı KG'nin The Truth'un olduğu yerde verim olarak belki en üst düzey olmasa bile ciddiyet ve konsantrasyon olarak sahaya maximumunu koyduğu ortada. Von Wafer'ın bile yeni bir Eddie House olacağını inanıyorum ki Shaq olağanüstü bir uzun. Elbette Perkins döndüğü zaman hatta Jermaine varken dahi benchten gelip ekonomik kullanılacaktır. Savunma kısmındaysa Shaq ne olur die 48 dakikalık düşünmenin anlamı yok. Sonuçta bu iş satranç gibi ligdeki her uzun çok hızlı ayaklara sahip değil. Ancak Shaq bu Heat'tan sonra mentali bu kadar sağlam bir takıma katılıyor ve faydası Suns ve Cavs'ten daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.

    Ayrıca Lawrence Frank'in koçluk istatistiklerini bulabiliyoruz 13-0'lık koçluk başlangıcının rekor olması gibi ancak nasıl bir savunma koçu olduğu hakkında net bir makale bulamadım. Bizi aydınlatabilir misiniz?

    YanıtlaSil